L'app Tarraco Arqueo Tours, un projecte vinculat a l'escola. (Font de la imatge: Web Arqueo Tours)

“Arqueo Tours posa Tarragona al punt que li toca. Permet redescobrir els jaciments coneguts, però també els desconeguts”

28 views

Entrevistem l’Òscar Martín i la Txell Navarrete, professors del Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona i creadors d’una app sobre el patrimoni monumental de la ciutat

Tàrraco Arqueo Tours, l’aplicació que descobreix tots els secrets desconeguts del patrimoni monumental de la ciutat de Tarragona, ha revolucionat la forma d’interpretar el nostre entorn. Els seus creadors, l’Òscar Martín i la Txell Navarrete, tots dos professors del Col·legi Lestonnac l’Ensenyança, ens reben per explicar-nos com va sorgir aquesta idea. 

Aprofitem el dia de Sant Jordi, una jornada especialment lligada a la cultura, per entrevistar-nos amb els nostres protagonistes. Tot i ser professors nostres, es mostren propers i amb ganes d’explicar-nos la seva creació. La classe on ens trobem és familiar pels nostres protagonistes. Preparem les taules i observem que, tot i la dilatada experiència de l’Òscar en presentacions i conferències, encara mostra la il·lusió de qui per primer dia presenta un descobriment. Encara nerviosos, preparem els ordinadors i comencem.

Molt bon dia. Què és Arqueo Tours?

És una aplicació per a telèfons mòbils, per android i per iOS. Ens permet descobrir noves coses sobre els monuments i les restes arqueològiques de Tarragona, fent ús del GPS del mòbil. Amb l’aplicació podem aprendre coses noves del casc antic, que ja tothom coneix, però també moltes altres coses que no estan visibles i estan amagades sota els carrers de la ciutat. 

Ens encurioseix molt saber d’on us va venir aquesta idea de crear una aplicació, sobretot sent professors de biologia i història. De què va sorgir?

La idea sorgeix davant de la dificultat de localitzar unes restes que sabíem que existien però no exactament a quin lloc concret de la ciutat. Per tal de localitzar aquestes restes, en concret d’una font monumental que hi ha a la part baixa de Tarragona, vaig fer un procés de recerca que em va costar una mica. Va ser aleshores quan vaig pensar que si a mi, coneixent el món de l’arqueologia i sabent quines fonts he de consultar, em va costar molt trobar unes restes romanes, un ciutadà de Tarragona ho tindria encara més difícil. D’aquí va sorgir la necessitat de crear una eina tecnològica que sigui de fàcil accessibilitat per a tothom i que permeti l’accés a tot aquest coneixement. També hi ha la necessitat de difondre el patrimoni, sobretot el més desconegut. És necessari que la gent sàpiga que hi ha moltes restes arqueològiques que estan sota terra, i que, tot i que no es poden visitar i són de difícil accés, fan que Tarragona sigui una ciutat excepcional des d’un punt de vista arqueològic.

Abans de tenir aquesta idea, teníeu algun coneixement sobre aplicacions?

No, de fet nosaltres no ens hem encarregat de la part tecnològica. Hem contractat un programador informàtic que ha creat el codi que permet que nosaltres puguem fer servir l’aplicació. També hem contractat una dissenyadora que ho ha posat tot bonic, perquè al principi els colors i el disseny eren una mica pedestres.

Com ha estat el camí de fer l’aplicació?

Hi ha hagut dos anys de feina durant els quals hem fet camí. Hem intentat trobar formes que permetin que l’aplicació fos interactiva, bonica i fàcil per tothom. També hem intentat que l’experiència sigui atractiva per l’usuari, sobretot per aproximar l’aplicació i els coneixements a la gent. També hem fet i desfet molta feina.

Com vau transformar la idea que teníeu en una cosa real?

Al començament, ell (l’Òscar) va anar al servei municipal d’emprenedoria del ‘Tarragona Impulsa’, a fer una formació que ens va ajudar molt i ens va donar una empenta inicial, però en general tot ha estat un procés molt autònom i molt d’experimentar, de fer i desfer. A partir d’aquest curs inicial, amb moltes hores i amb l’ajuda d’una dissenyadora i un programador, i treballant molt, vam anar donant forma a la idea. Vam treure l’aplicació per android fa molt poc, i la de iOS la vam treure ahir, com a primícia.

Va ser difícil crear l’aplicació? 

Sí, ja que la vam crear a partir d’un codi fet des de zero. La Covid-19 tampoc no ens va posar les coses fàcils perquè vam haver de fer moltes coses telemàticament, però el realment difícil ha estat la comunicació amb l’informàtic i la dissenyadora. Durant aquest procés hem après que pots imaginar moltes coses, però que després adaptar-les al món digital és més difícil del que sembla. A més ens ha absorbit molt de temps, perquè tot aquest procés necessita hores i hores.

Hem vist que per veure certs monuments s’ha de pagar. Vau decidir vosaltres el nombre de llocs gratuïts?

Sí. L’aplicació té 175 localitzacions i dins de cadascuna hi ha les corresponents fitxes. Vam fer una tria i vam decidir que 20 localitzacions, sobretot les més conegudes, fossin d’accés gratuït. Amb la resta de localitzacions vam fer una versió PRO, que té dues rutes preparades perquè puguis observar aquests monuments en ordre. En cada una d’aquestes rutes hi ha 100 fitxes (aprox.), així que l’aplicació és molt completa.

Per què vau fer una versió gratuïta? 

Vam fer aquesta versió gratuïta sobretot per il·lustrar les possibilitats de l’aplicació, que són moltes. Hi ha vistes panoràmiques i molts tipus de fitxes, i hem intentat dispersar les coses gratuïtes per tota la ciutat. Això ho hem fet perquè la gent coneix només la Part Alta, i nosaltres volem ensenyar que moltes altres parts de la ciutat tenen monuments i restes molt interessants per veure.

S’obtenen beneficis amb l’aplicació?

De moment no ho podem dir perquè acabem de llençar-la. Encara ens hem de posicionar al mercat, i per tal d’aconseguir-ho estem fent màrqueting i ens estem donant a conèixer. De moment tenim moltes descàrregues de la versió gratuïta, però volem aconseguir que la gent es descarregui la versió PRO. De totes maneres creiem que té moltes possibilitats econòmiques perquè no hem de fer pagar cap mena d’estoc, l’únic manteniment és el d’actualitzar continguts, que els generem nosaltres mateixos. Tot i així, un dels nostres objectius inicials és posar el coneixement en mans de la ciutadania.

Per a qui està dirigida l’aplicació? 

Sobretot està dirigida als tarragonins, que la facin servir i coneguin més la seva pròpia ciutat. També l’hem enfocat molt perquè els turistes la facin servir. N’hi ha molts que visiten la ciutat cada any, i creiem que l’aplicació és una eina molt útil perquè coneguin millor Tarragona.

Quin significat té el logotip de l’aplicació?

El logotip està basat en peces trobades a Tarragona, però més enllà del significat creiem que el més important del logo és que és modern. Ens serveix per fer veure a la gent que l’arqueologia és una cosa divertida i també perquè els adolescents i usuaris se sentin atrets per Arqueo Tours.

Quina rebuda ha tingut entre el públic?

Entre el públic ha tingut molt d’èxit. Hem pogut veure gràcies al Google Analitics que ja portem més de 400 descàrregues. Ha tingut un nivell d’acceptació molt gran, sobretot entre els tarragonins. Ara hem d’establir vincles i col·laboracions per intentar que l’aplicació arribi a una part més gran de la ciutadania, així com augmentar les descàrregues entre turistes. 

Alguna institució us ha ajudat en alguna cosa? 

Sí. Ens ha ajudat l’Ajuntament de Tarragona amb una subvenció relacionada amb la Covid-19 per desenvolupar activitats culturals, així com la Real Societat Arqueològica Tarraconense, amb el seu arxiu i biblioteca de 40.000 volums on hem trobat molta informació. A més, la creació de l’aplicació no hagués estat possible sense Tarragona Impulsa, que em va ajudar a desenvolupar les idees que tenia. Aquest curs el vaig fer el juliol del 2019, en un intensiu, i va ser molt útil. 

Veient el resultat que heu obtingut amb el llançament d’aquesta aplicació, esteu pensant en fer-ne alguna altra?

No, però sí que estem pensant en continuar pujant nous continguts. Volem sobretot obrir el ventall de possibilitats que té Tarragona. La idea és crear rutes diverses, per exemple una modernista, medieval, etc. Volem fer això perquè Tarragona té un potencial que va molt més enllà dels romans. Hi ha moltes altres èpoques que ens agradaria explorar, i creiem que aquesta aplicació posa Tarragona al punt que li toca. Permet descobrir coses de tots els monuments que coneixem, però també dels que desconeixem.

Per a quin tipus d’usuaris està pensada? 

Està pensada perquè qualsevol usuari que tingui un GPS i internet al mòbil la pugui fer servir. No té barreres idiomàtiques perquè la mateixa aplicació tradueix els continguts i fitxes a l’idioma desitjat, així que qualsevol persona de qualsevol país pot fer servir aquesta aplicació. A més, creiem que la versió PRO podria ser molt útil per a joves que estan fent treballs sobre Tarragona, entre d’altres.

close

El més recent

Un equip inoblidable

El Barça femení guanya la Champions League després d’una contundent victòria davant el Chelsea (0-4) El