//

Com celebren la Castanyada a Lestonnac?

Com celebren la castanyada els alumnes de Lestonnac?

La castanyada és una festa tradicional de Catalunya, i la tradició d’aquest dia és menjar castanyes. També hi ha gent que es dedica a fer panellets, que també són molt típics, moniatos i fruita confitada, i tot això s’acompanya amb moscatell, que és un vi. Se celebra el dia 31 d’octubre un dia abans del dia de Tots Sants.

La tradició de menjar castanyes i panellets ve del segle XVIII, que celebraven uns banquets funeraris on es menjaven llegums, fruita seca i panellets, que són uns postres molt calòrics i abans es menjaven per entrar en calor. Aquest banquet era simbòlic i se celebrava en memòria dels difunts.

La castanyada se celebra per a honrar i recordar als que ja no estan entre nosaltres, i com una celebració de l’estació tardorenca.

Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava en tota Europa en la qual s’assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. La castanyada es porta celebrant des del segle XVIII i actualment es segueix celebrant.

A la nostra escola, els nens i nenes de primària ens reuneixen en rotllana al pati per menjar castanyes o galetes amb ametlles, segons els gustos de cada persona, els més petits fan panellets a classe, i a les cinc de la tarda abans de sortir els hi donen ja passats pel forn. Els alumnes de secundària aniran caminant fins al Loreto, i un cop allí realitzaran algunes activitats molt divertides i tradicionals de la castanyada, tampoc els hi faltaran les típiques castanyes.

Vam preguntar a diferents nens del col·legi que opinaven sobre la castanyada i ens van comentar que és molt divertida, és una de les seves celebracions preferides.