Lestonnac Tarragona celebra la castanyada

Halloween també té presència a la classe d’Anglès

Aquest 2021, el dia 31 d’octubre, s’ha celebrat la castanyada al col·legi Lestonnac L’ensenyança de Tarragona. Els alumnes d’ESO han gaudit d’activitats com diversos jocs esportius (bàsquet, fútbol…) o menjar les famoses i tradicionals castanyes. A més, els alumneshan passejat per Tarragona i els han tastat panellets. D’altra banda, a l’aula s’han realitzat activitats relacionades amb la Castanyada, com lectura de poemes i llegendes. També se li ha donat cert protagonisme al “Halloween” a Anglès.

Totes aquestes activitats s’han dut a terme fent cas de les normes de seguretat anti-covid, per vetllar de la seguretat de tots.

Pel que fa a Educació Primària, l’alumnat ha realitzat activitats durant els dies previs a la Castanyada, com fer panellets. Respecte a Cicle Inicial (1r i 2n de primària), han fet activitats al pati de l’escola durant el dia. A Cicle Mitjà, han sortit al camp de Mart a fer diferents activitats i jocs que han preparat els professors/es. Per acabar, al Cicle Superior han marxat a la platja de l’Arrabassada  hi ha realitzat diferents jocs i activitats .

Quin és l’origen de la castanyada?

Darrere de cada tradició, sempre hi ha una llegenda. Si parlem de la castanyada, una de les teories explica que, abans que es comencés a celebrar Tots Sants, les famílies es reunien al voltant del foc per vetllar els difunts. Per a fer-ho, s’aprovisionaven dels aliments més típics de la tardor com els moniatos i les castanyes, que cuinaven al foc amb moscatell mentre resaven. 

Una altra llegenda explica que durant la nit del 31 d’octubre a l’1 de novembre els campaners no deixaven de repicar les campanes perquè totes les famílies recordessin que havien de resar per l’ànima dels seus éssers estimats difunts. Quan descansaven, recuperaven forces menjant el que la ciutadania els portava, que normalment eren castanyes, els primers fruits de la tardor.

Una de les tradicions més importants de la Castanya sempre ha sigut el menjar, un seguit d’aliments que s’han anat preparant un any darrere l’altre. Els panellets, els panets petits i rodons amb una massa feta de farina, ou i sucre i que es poden elaborar amb diferents ingredients i de diferents sabors (xocolata, coco, pinyons, etc.). També trobem menjars tradicionals com els moniatos o els bolets, per combinar amb diferents plats típics.

Redactors Juniors

, , ,
close