Què està passant a Ucraïna?

Ucraïna i els seus habitants estan patint una invasió per part de Rússia

La invasió de Rússia ha arribat a les principals ciutats ucraïneses. Els bombardejos nocturns sobre Kíev i altres ciutats importants han donat pas als primers intents de les tropes russes de prendre els centres urbans.

Aquest fets van començar el 24 de febrer de 2022, moment en què Rússia va desplegar les primeres tropes a Crimea i a la frontera de Bielorrússia. Són els primers intents de les tropes russes de prendre els centres urbans.

L’ofensiva russa va arribar a Khàrkiv, la segona ciutat més gran del país, aquest passat diumenge. Tot i això, el governador de la regió va aclarir que havien recuperat el control de la ciutat.

A Kíev, per la seva banda, continuen els bombardejos i la ciutat està cada cop més tancada per tropes russes. El govern ucraïnès ha cridat els civils a armar-se i ajudar en la defensa de la ciutat. Molts altres es refugien al metro i en soterranis durant els bombardejos.

Rússia va reconèixer la República Popular de Donetsk i la República Popular de Lugansk, dos estats autoproclamats a la regió de Donbass a l’est d’Ucraïna, i va enviar tropes a aquests territoris.

Volodimir Zelenski, actual president d’Ucraïna, va demostrar molt d’interès per unir-se a l’OTAN, fet que a Putin no li va fer cap gràcia.

On recau el problema de què Ucraïna s’uneixi a l’OTAN?

L’OTAN és una aliança de països d’Europa i Amèrica del Nord. Constitueix un enllaç únic entre aquests dos continents, fet que els permet consultar i cooperar en el camp de la defensa i la seguretat.

A Rússia, com a enemiga directa de Estats Units, no li fa cap gràcia que el americans estiguin tan a prop del seu país. Crimea és l’actual base de forces militars russes, i Ucraïna està molt a prop de Rússia perquè s’uneixi a l’OTAN.

Més de 4,7 milions d’ucraïnesos havien fugit de la seva nació després de ser declarada la guerra per part de Rússia.

Més de la meitat dels refugiats estan triant Polònia per a la fugida d’Ucraïna. Més de 2,8 milions de persones que vivien en aquest darrer país ho han abandonat rumb a aquest estat de la Unió Europea i 7,5 milions de nens i nenes del país.

Dades que deixa la guerra

  • Morts: Uns 46 mil
  • Ferits: 12.000
  • Desapareguts: Uns 400
  • Desplaçats: Uns 13.000
  • Edificis destruïts: Uns 2.000
  • Danys materials: Uns 600 mil MUS$